Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΧΡΕΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι δικαστικές αποφάσεις που, εν είδει σύγχρονης σεισάχθειας, δικαιώνουν υπερχρεωμένους πολίτες και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαγράψουν απαιτήσεις τους από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Κάθε εβδομάδα που περνά αποδεικνύεται ότι ο «νόμος Κατσέλη» για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει αρχίσει να λειτουργεί, προσφέροντας βαθιά ανάσα σε ανθρώπους που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική δυσχέρεια και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες (συνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, χαμηλόμισθοι κ.ά.).
Οι αποφάσεις που εκδίδουν τα Ειρηνοδικεία για τους πολίτες που ζητούν τη δικαστική συνδρομή μετά την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα θετικές, καθώς πετυχαίνουν τη διαγραφή χρεών από 50-80%.
Το Ειρηνοδικείο Λάρισας, όμως με την υπ. αριθμ. 106/2011 απόφαση που εξέδωσε στις 19/9 έκανε την ιστορική υπέρβαση, καθώς διέγραψε το 100% των χρεών, 26.179,65 ευρώ, άνεργης δανειολήπτριας. Τέτοια απόφαση λαμβάνεται για πρώτη φορά από ελληνικό δικαστήριο, ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες περιπτώσεις και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών ότι η δανειολήπτρια δεν προσδιορίζει από που βρίσκει το ποσό για το κόστος διαβίωσης αυτής και της οικογένειας της, αν και εμπεριέχονται στο δικόγραφο της αίτησης τα στοιχεία της μόνιμης αδυναμίας πληρωμής και τα απαραίτητα έγγραφα.
Η απόφαση επίσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών κ. Γιώργος Μπαρτζώκης, που από κοινού με το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, εκπροσώπησε τη δανειολήπτρια «σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σοβαρών προβλημάτων υγείας, αδυναμίας, ανεπαρκούς εισοδήματος για τη κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, αδυναμία καταβολής και ελαχίστου ακόμη ποσού σύμφωνα μπορούν να προσδιοριστούν μηδενικές καταβολές προς τους πιστωτές, όπως και έγινε για την συγκεκριμένη δανειολήπτρια μέλος μας».
Τριετή αναστολή πλειστηριασμών ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ
Να επεκταθεί για τρία χρόνια η αναστολή των πλειστηριασμών για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο ζήτησε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής με επιστολή της από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης.
Στην επιστολή της η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι έχει συμπληρωθεί ήδη ένα έτος από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» και τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια. Η οργάνωση των καταναλωτών εκτιμά ότι τόσο οι Ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, με αποτέλεσμα την αργή προώθηση των αιτήσεων και την υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο. »Δεδομένου ότι οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια» όπως αναφέρεται στην επιστολή.
Αν με τα προβλήματα αυτά, σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, συνυπολογιστούν το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή, η επιθετική συμπεριφορά των τραπεζών – που έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου – και οι συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, τους τελευταίους μήνες, τότε, »η αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων καθίσταται όχι μόνο εύλογη αλλά και επιτακτική».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκληση για αναστολή πλειστηριασμών, μεταξύ άλλων και για την κύρια κατοικία των εμπόρων, οι οποίοι αποκλείονται από τις διατάξεις του Ν. 3869/2010. Η εξάμηνη όμως αναστολή που δόθηκε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, εκτιμάται ότι δίνει μόνο μια πρόσκαιρη ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους Έλληνες καθότι »δυστυχώς, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να πείσουν την κοινή γνώμη για το αντίθετο».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Πάτρας) γνωστοποιεί ότι έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες – μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η υφιστάμενη αναστολή. Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως παρότι ο νόμος τροποποιήθηκε, προβλέποντας πλέον τη δυνατότητα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, παραμένει δυσεφάρμοστος, καθώς και πάλι επιβαρύνει τόσο τον οφειλέτη με πρόσθετα έξοδα, όσο και τη Δικαιοσύνη με επιπλέον διαδικασίες.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε όλες τις δυνατές ενέργειες προκειμένου:
- Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από 1η Ιανουαρίου του 2012 για τρία έτη.
- Να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010 ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.
Γιώργος Νούλης – www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου